html templates

Yolanda van Dongen over haar beeldende kunst

Ik heb naast mijn baan als onderwijskundige en loopbaanadviseur altijd geschilderd. Na 27 jaar heb ik definitief gekozen voor het kunstenaarsschap en ben gaan experimenteren met andere kunstvormen en materialen zoals vilt, zijde, grafiek, video en objecten van o.a. staal. 

Sinds 2014 heb ik atelier/galerie Heechsicht. In 2017 en 2018 heb ik twee landart projecten LINEN YN LÂN en LINEN YN STED bij mijn galerie geplaatst in samenwerking met andere kunstenaars. Met deze landart projecten heb ik natuur en kunst gecombineerd.

In mijn schilderijen, vilt- en zijdewerken en video’s verbeeld ik kwetsbare kracht. De aanleiding kan een (organische) vorm of object in een landschap zijn, maar ook de uitdrukking op een gezicht of de houding van een persoon. In mijn schilderijen verwerk ik soms eigen foto’s, maar ook draad en stof. In mijn viltwerk geef ik letterlijk vorm aan kwetsbare kracht door een combinatie harde en zachte materialen zoals wol en staal naast elkaar te gebruiken.

Mijn grafische werken zijn minimalistisch en abstract van vorm. Veelal in zwart-wit of met zeer ingetogen kleurgebruik.

In mijn objecten van staal ontmoeten kwetsbaarheid en kracht elkaar ook. Ik maak assymetrisch en open kubussen, opgebouwd uit dunne stalen ribben die aan elkaar worden gelast. Binnenin de kubus een ogenschijnlijk zwevend object. Ze verbeelden voor mij ruimte, rust, kwetsbaarheid en kracht.

Project Kinderkunst

KinderKunst Woudsend maakt samen met de kinderen van de beide basisscholen van Woudsend, de Meester van de Brugschool en de Bonifatiusschool van 2015 tot 2018 kunstwerken over hun dorp.

KinderKunst Woudsend is het initiatief van Karina van Lent en Yolanda van Dongen. “Wij willen de kinderen betrekken bij het wel en wee van Woudsend. Hoe was het verleden, hoe gaat het nu en wat heeft de toekomst voor Woudsend te bieden. Daarnaast willen we kunst koppelen aan het dorp”, aldus deze beeldend kunstenaars en betrokken inwoners. 

De kinderkunstwerken worden jaarlijks geëxposeerd in Woudsend. Uit de Kinderkunstwerken worden ieder jaar vier genomineerden gekozen. 

In 2015 stonden de Monumenten van Woudsend centraal. Dit jaar zijn jong en oud samen aan de slag gegaan. De kinderen maakten samen met hun opa's of oma's kunstwerken met als thema Scheepvaart. Vele plekken in Woudsend herinneren nog aan de tijd dat ons dorp een belangrijke zeehaven was.

In 2017 zijn de kinderen met de ondernemers van Woudsend aan de slag gegaan. Een unieke manier voor de kinderen en de bedrijven om nader kennis met elkaar te maken. Alles werd geëxposeerd in het leegstaande ASR gebouw in Woudsend.

De genomineerden in 2018 exposeerden in een Fries museum en werden onderdeel van de KinderKunstroute in de straten van Woudsend. KinderKunst Woudsend is een project voor Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden-Fryslân 2018.

Kijk ook op de website www.kinderkunstwoudsend.com

Project Mondriaan

Een weiland omgetoverd tot een opmerkelijk kunstobject. Twee landarts naast elkaar in spiegelbeeld: LINEN YN LÂN - LINEN YN STÊD.

Dit was ook het thema van de exposities bij Galerie Heechsicht in 2018. De landart projecten in het grasland en het werk in de galerie gaven de bezoeker een beeld van het oude Friese platteland en de moderne stad van de toekomst.

Geïnspireerd op Mondriaans stratenplan van New York ontwierp Gerrit Terpstra samen met Yolanda van Dongen in 2017 een lijnenschilderij van sloten in het gras.

Het vormde het oude “sleatenplan” van Friesland. LINEN YN LÂN (Het Platteland) is een dynamisch 'schilderij' van 36 x 36 meter met verschillende grassoorten en sloten in het land. De tijd van voor de ruilverkaveling herleefde met divers bebouwde percelen. 

In 2018 hebben de “sleaten” model gestaan voor LINEN YN STÊD (De Stad). Vijfhonderd meter strakgelijnde en gemaaide straten vormden dit tweede landartproject. Langs de ½ km lange straten en duizend paaltjes stonden wel meer dan twintig sculpturen van soms wel drie meter hoog van nationale en internationale kunstenaars. Zij vormden de 'gebouwen' in De Stad. Een muziekcompositie van stadsgeluiden, speciaal gecomponeerd door Johan Keus liet de bezoeker beleven dat hij zich in een heuse city waande. Hedendaagse stadslandbouw, ontworpen door leerlingen van een Nordwin college maakt de verbinding met het platteland. 

"Spring over sloten, loop door strakgelijnde “straten”, ontmoet sculpturen, proef de stadslandbouw. Landschapskunst waar platteland en stad elkaars spiegelbeeld vormen met een knipoog naar verleden en toekomst. Ervaar de dialoog tussen beiden. Zij zijn weliswaar van elkaar gescheiden maar komen steeds dichter bij elkaar te liggen nu en in de toekomst. Stad en Platteland hebben elkaar nodig". 

Heechsicht Matinee

Huiskamerconcerten, kunst ontdekken en elkaar ontmoeten.

In 2019 geeft Yolanda van Dongen een nieuwe invulling aan haar galerie. In plaats van elk weekend is de galerie vanaf nu uitsluitend geopend tijdens een reeks huiskamerconcerten op de zondagmiddag onder de naam HEECHSICHT MATINEE. Het muziekaanbod tijdens de Matinee middagen is afwisselend, dus voor ieder wat wils. Onder het genot van een consumptie kunt u rond de concerten genieten van het werk van wisselende kunstenaars en elkaar ontmoeten.

De belangstelling voor de Matinee's is zeer verheugend en bewijst hiermee haar nut als nieuwe culturele ontmoetingsplek.

Geïnteresseerd? Kijk op heechsicht-matinee.nl voor de concertagenda en kaarten reserveren.

Heechsicht Matinee
Landhuis Heechsicht
Nummer 2, 8553 IP Indijk (Frl)

Exposities


2019
27 januari Rondje Noord te Amsterdam
11 mei - 13 juli Grafisch atelier Friesland
12 mei Groepsexpositie Galerie/Atelier Heechsicht
22 - 23 juni Landelijk Atelierweekend; atelier Ben Stolk Rijswijk
6 juli - 8 september Zomersalon Bakkeveen; galerie Natoer Bakkeveen
Galerie uitsluitend geopend tijdens de Heechsicht Matinee's en op afspraak.

2018 
15 juni - 13 september Galerie Kunsthof Grootegast
juli - september Colourfield performance Sloten
7 - 29 oktober Verhalen in het landschap, CAV gebouw Oldeberkoop
Doorlopend Galerie/Atelier Heechsicht Indijk

2017 
Doorlopend Galerie/Atelier Heechsicht Indijk

Adres

Yolanda van Dongen
Landhuis Heechsicht
Nummer 2, 8553 MP Indijk (Frl)
Nabij Woudsend. Pal aan het Heegermeer

Contact

E: yoyo.van.dongen@gmail.com
T: 06 270 710 53