Yolanda van Dongen
beeldend kunstenaar

Yolanda van Dongen is geboren en opgegroeid in Den Haag. Net als haar moeder tekende zij als klein meisje over gebeurtenissen die diepe indruk maakten. Schilderen is zij altijd blijven doen naast haar baan als onderwijskundige. In 2013 heeft zij definitief voor het kunstenaarschap gekozen en heeft zij galerie Heechsicht opgericht.

In haar schilderijen en tekeningen combineert Yolanda verf met krijt, houtskool, inkt en andere materialen. Hard versus zacht, glad versus ruw. Pasteuze verfstreken ‘ingekerfd’ met oliekrijt. Haar schilderijen hebben vaak het karakter van een assemblage. Ook maakt zij video’s, grafiek en ruimtelijk werk.

Het werk van Yolanda van Dongen heeft een symbolische waarde. Het gaat over de kracht maar ook over de kwetsbaarheid in onderwerpen die in hun kleinheid groots worden. Van de cyclus van het leven laat zij de rauwe schoonheid zien. In het ruimtelijk werk maakt zij de schoonheid van imperfectie zichtbaar. Haar integere werk vraagt erom dieper te kijken dan de feitelijke verbeelding en nodigt uit om het grotere verhaal te ontdekken.

Zij werkt autonoom en in opdracht.

Projecten en expo's
uit het verleden

2022

Boonstra & van Dongen /
Landartroute 'Stille Omgang'

Tijdens een inspirerende wandeling door de tuinen van het Eemklooster in Amersfoort vinden bezoekers op diverse plekken buitenobjecten van diverse kunstenaars. Zo ook werk van Boonstra & Van Dongen.

Boonstra & van Dongen

Kunstenaarscollectief Yolanda van Dongen en Jacomien Boonstra werken en exposeren tijdens de zomer 2022 samen in atelier Heechsicht

Kunst10daagse / Bergen

Werk van diverse kunstenaars waaronder van Yolanda van Dongen op diverse locaties. 

Muziek & Meer / Woudsend

Werk van diverse kunstenaars waaronder van Yolanda van Dongen

Groepsexpo Galerie Lyts / Woudsend

Werk van diverse kunstenaars waaronder van Yolanda van Dongen

Groepsexpo Open Wand / Rijswijk

2021: The Colorfield Performance

Yolanda van Dongen

Yolanda van Dongen was in 2021, naast ruim 500 andere kunstenaars uit 19 landen, deelnemer in dit unieke Land-Art project.

The Colorfield Performance is een fantastisch schouwspel dat in 2021 voor iedereen te bewonderen is in het mooie Park Lingezegen bij Elst. Ruim vijfhonderd kunstenaars waren er de hele zomer in groepen van zes personen aan het werk. Zij beschilderen ieder een groot paneel als onderdeel van een gigantisch kleurenveld. Elke week groeide dit veld verder en daarom kwamen veel bezoekers opnieuw terug.
thecolorfieldperformance.nl

2017: Project Mondriaan / Indijk

Een weiland omgetoverd tot een opmerkelijk Land-Art object

Geïnspireerd op Mondriaans stratenplan van New York ontwierp Gerrit Terpstra samen met Yolanda van Dongen in 2017 een lijnenschilderij van sloten in het gras. Het vormde het oude “sleatenplan” van Friesland. LINEN YN LÂN (Het Platteland) was een dynamisch 'schilderij' van 36 x 36 meter met verschillende grassoorten en sloten in het land. De tijd van voor de ruilverkaveling herleefde met divers bebouwde percelen. Twee landarts naast elkaar in spiegelbeeld: LINEN YN LÂN - LINEN YN STÊDDit was ook het thema van de exposities bij Galerie Heechsicht in 2018. De Land-Art projecten in het grasland en het werk in de galerie gaven de bezoeker een beeld van het oude Friese platteland en de moderne stad van de toekomst.

2015/18: Project Kinderkunst /  Woudsend

KinderKunst Woudsend maakte samen met de kinderen van de beide basisscholen van Woudsend, de Meester van de Brugschool en de Bonifatiusschool van 2015 tot 2018 kunstwerken over hun dorp. KinderKunst Woudsend was een initiatief van Karina van Lent en Yolanda van Dongen. “Wij wilden de kinderen betrekken bij het wel en wee van Woudsend. Hoe was het verleden, hoe gaat het nu en wat heeft de toekomst voor Woudsend te bieden. Daarnaast wilden we kunst koppelen aan het dorp”.

Adres

Yolanda van Dongen
Atelier Heechsicht
Nummer 2, 8553 MP Indijk (Frl)
Nabij Woudsend. Pal aan het Heegermeer

Contact

E: yoyo.van.dongen@gmail.com
T: 06 270 710 53

Made with ‌

Offline Website Software